gynecology

Κονδυλώματα και HPV

Τα κονδυλώματα και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) αποτελούν ένα από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και απασχολούν σημαντικά τον γυναικείο πληθυσμό, ιδιαίτερα τις νεότερες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Ο HPV είναι ένας ιός που μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής και προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων, προκαλώντας είτε ορατά κονδυλώματα είτε αθόρυβες, υποκλινικές αλλοιώσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε προκαρκινικές βλάβες ή και καρκίνο τραχήλου της μήτρας.


Υπάρχουν πάνω από 200 τύποι του ιού HPV, εκ των οποίων κάποιοι θεωρούνται χαμηλού κινδύνου (low-risk) και προκαλούν κυρίως καλοήθεις βλάβες όπως τα κονδυλώματα, ενώ άλλοι είναι υψηλού κινδύνου (high-risk), συσχετιζόμενοι με την ανάπτυξη ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων CIN και καρκίνου τραχήλου μήτρας. Η μόλυνση με HPV είναι εξαιρετικά συχνή· στατιστικά, έως και το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών θα έρθει σε επαφή με τον ιό σε κάποια φάση της ζωής τους.


Για την έγκαιρη διάγνωση των HPV σχετιζόμενων αλλοιώσεων, η υγρή κυτταρολογία (liquid-based Pap test) σε συνδυασμό με μοριακό έλεγχο HPV-DNA αποτελεί πλέον την πιο αξιόπιστη και ευρέως αποδεκτή μέθοδο προληπτικού ελέγχου. Το δείγμα συλλέγεται από τον τράχηλο με ειδική βούρτσα και διατηρείται σε υγρό μέσο, επιτρέποντας ταυτόχρονα την κυτταρολογική εκτίμηση και την ανίχνευση HPV-DNA υψηλού κινδύνου τύπων με εξαιρετικά υψηλή ευαισθησία.


Σύμφωνα με τις γερμανικές κατευθυντήριες οδηγίες (S3-Leitlinie) για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου τραχήλου μήτρας, ο συνδυασμός υγρής κυτταρολογίας και HPV-DNA testing σε γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών προσφέρει σημαντικά υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια και παρατείνει τα διαστήματα μεταξύ των ελέγχων σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος. Για γυναίκες νεότερης ηλικίας, η κυτταρολογία παραμένει η βασική διαγνωστική προσέγγιση λόγω της αυξημένης πιθανότητας παροδικών HPV λοιμώξεων.
Η κολποσκόπηση αποτελεί το επόμενο διαγνωστικό βήμα όταν ανιχνεύονται κυτταρολογικές αλλοιώσεις ή θετικό HPV test υψηλού κινδύνου. Κατά την εξέταση αυτή, με ειδικό μικροσκόπιο και εφαρμογή οξικού οξέος, εντοπίζονται ύποπτες περιοχές που μπορεί να απαιτούν λήψη στοχευμένης βιοψίας για ιστολογική επιβεβαίωση.


Η θεραπεία των κονδυλωμάτων γίνεται με τοπικά σκευάσματα, κρυοθεραπεία, διαθερμοπηξία ή laser, ενώ η παρουσία επίμονων ή επαναλαμβανόμενων βλαβών απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση. Σε περιπτώσεις δυσπλασιών τραχήλου (CIN1–CIN3), ενδέχεται να απαιτηθεί LEEP (κωνοειδής εκτομή) με στόχο την πλήρη αφαίρεση της βλάβης.


Η πρόληψη παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος στη διαχείριση του HPV. Ο εμβολιασμός κατά του HPV (με τετραδύναμο ή εννεαδύναμο εμβόλιο) συστήνεται σε κορίτσια και αγόρια, ιδανικά πριν από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Ωστόσο, ακόμη και σε ενήλικες γυναίκες, ο εμβολιασμός προσφέρει σημαντικά οφέλη ως δευτερογενής πρόληψη.


**Ο ιατρός [το όνομά σας], με εμπειρία στην κολποσκοπική διάγνωση και θεραπεία των HPV σχετιζόμενων αλλοιώσεων, είναι πιστοποιημένος από τη Γερμανική Εταιρεία Κολποσκόπησης (AG-CPC) και παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα, από τον προληπτικό έλεγχο έως τη θεραπευτική αντιμετώπιση. Οι ασθενείς λαμβάνουν εξατομικευμένη καθοδήγηση με βάση τις τελευταίες διεθνείς οδηγίες, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών S3 Leitlinien και των ευρωπαϊκών ESGO-παραμέτρων.

Νεότερες Εξελίξεις